pondělí, března 13, 2006

Zakázané obaly aneb Jsou Scorpions kontroverzní kapela?

Ti kdo mě znají, určitě vědí, jak moc mám rád staré Scorpions. V první polovině 80.let to pro mě byla bez debat jedna z nej kapel na světě. Že potom stvořili odporné "pískání", a že jejich řadové desky už 15 let nestojí za mnoho - to je jiná věc. Ale dlouhý čas patřili k mým rockovým bohům. Nikdy nezapomenu na divoké mejdany v půli osmé dekády, kde byla jejich muzika nedílnou součástí... Prostě vzpomínek hafo. Můžete mít na ně názor jaký chcete, ale jedna věc by mohla zaujmout i zapřísáhlé odpůrce této kapely. Je to tenhle obal:

Jde o původní cover art jejich čtvrté řadové LP Virgin Killer, z roku 1976. To co prošlo v 70.letech naprosto v pohodě, v 80tých s nástupem rodící se politické korektnosti a řádění hysterických organizací, (např. PMRC - nechvalně známý ženský spolek, jehož hlavním cílem bylo smetení rockové hudby z povrchu zemského) nemělo šanci. Všechny pozdější reedice tohoto (mimochodem skvělého) alba, už místo děvčátka, jehož pohlaví má moc donutit prasknout i sklo, měly obal zcela nekontroverzní. Přesněji takovýhle:

Netřeba asi dodávat, který z těch dvou coverů byl později použit, když byla deska převedena na CD. Staří rockerští mazáci, co na černých burzách za totáče neprozřetelně vyměnili původní vydání tohoto LP třeba za Floydy nebo Venom, se dnes bijí do hlav. Ale kdo mohl tenkrát tušit, že ruku v ruce s politickou korektností jednou přijde i něco jako antipedofilní hysterie, a obal s nahou holčičkou a nakřáplým sklem (vyvolávajícím věru různé asociace) se stane sběratelskou raritou z nejcennějších.

Ostatně tenhle obal hned následujícího LP Taken By Force (1977) už dnes asi taky jen tak neseženete:

A do třetice můj vůbec nejoblíbenější album cover od téhle kapely. Deska se jmenuje Animal Magnetism (1980) a hudebně je ze všech tří jmenovaných asi nejlepší. Obal dohromady s tímhle názvem vzbuzuje myslím celkem slušné asociace. Kupodivu (zatím) řádění cenzorů přežil.

1 Comments:

Blogger sasa said...

já mám scorpions moc ráda.Kdybych se měla ohlížet na obal desek,kazet a cd tak bych neposlouvhala nic.
p.s.Když tehdy vyšla ta deska s obrázkem nahé holčičky,tak to žádné vlny vzpoury nevyvolalo...Tak když to tehdy nevailo,nemůžem to ¨dnes soudit jako něco hroznýho...mladá kapela zkoušela vše co jim přišlo pod ruku,tak bych to neřešila.Ted už takové obaly namají,což mysllím všechno dokazuje

12:13 dop.  

Okomentovat

<< Home